skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu

Gerincferdülés

gerincferdülésA gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A gerincferdülés kiváltó oka az esetek nagy részében ismeretlen.

A gerincferdülés kiváltó oka az esetek 85 százalékában ismeretlen, azaz idiopátiás gerincferdülés. A további 15 százalékban a gerincsérv kiváltó oka lehet fejlődési rendellenesség, anyagcsere-zavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis, azaz gerincferdülés jellemzően 10-12 éves kor között jelentkezik. Lányoknál kétszer gyakoribb az előfordulása. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki a gerincferdülé, méghozzá feltehetően tartási rendellenesség miatt. A gerincferdülés alapvetően akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével.

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

Tünetei
A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, csökkent fizikai terhelhetőség, hátfájdalom.

Felosztása alapján 2 nagy csoportot különböztetünk meg:
Funkcionális scoliosis (gerincferdülés), mely soha nem jár torzióval
Strukturális scoliosis (gerincferdülés), mely minden esetben torsioval jár, eredete ismeretlen.
A gerincferdülésre, scoliosisra általában jellemző, hogy a csigolyák és porckorongok terhelése egyoldalúvá válik, mely nemcsak csontos deformitásokhoz vezet, hanem az izmok lefutása, hossza, ereje is módosul és mozgás beszűkülésével, fájdalommal járhat.
Jellemző testtartás: a vállak magasságának asszimetriája, a hát, mellkas és deréktáji területeken deformitások, púpok és völgyek alakulnak ki.

Kezelése
Kezelése gyógytornával (Schroth terápia) és életmód-programmal (K-Program) történik.
A kezelések célja:

  • Speciális tornával a már kialakult deformitások korrekciója
  • A további progresszió megakadályozása
  • Életmódbeli tanácsokkal a mindennapok könnyebbé tétele
  • Az megfelelő segédeszközök megválasztásában

A gerincferdülés (scoliosis) nem feltétlenül végleges állapot! A gerincferdülés ( scoliosis ) általában 10-12 éves korban alakul ki, főleg a lányokat érinti. A szülő számára gerincferdülés esetén az lehet feltűnő, hogy a gyermeknek aszimmetrikus a tartása. A vállak, lapockák nincsenek egyvonalban. Ha nem kezdjük időben a gerincferdülés  (scoliosis ) kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el. A kialakulásának oka pedig a csigolyák elcsavarodása. A bordapúp létrejötte miatt, aszimmetrikus lesz a mellkas, és ezáltal a tüdő területek nem egyformán lélegződnek át. Ennek a következménye rövid- és hosszútávon is a légző funkció romlása, a légzés kapacitás csökkenése. A törzsizmok a görbület konvex oldalán túlnyúlnak, a konkáv oldalon pedig megrövidülnek és letapadnak. Ez a későbbiekben fájdalmat okozhat, a feszülés miatt. A bordaközti izmok a mellkas aszimmetria miatt az egyik oldalt túlnyúlnak, a másikon rövidülnek. Ezeknek az izmoknak a ki-és belégzésben van szerepük, emiatt a légző mozgás csökkenését okozza a hosszváltozásuk.

A gerincferdülés ( scoliosis ) hosszú távú következménye lehet, hogy a szívműködés romlik. A bordapúp ellenoldalán a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet. A görbület annyira fokozódhat, hogy a mellkas és medence majdnem egymáshoz érhetnek, ilyenkor a belső szervekre is nagyobb nyomás hárul. Mozgásszervi következmény, hogy az egyik alsóvégtagra (főleg csípőre) nagyobb terhelés hárul. Az egyenetlen terhelés miatt hamarabb alakulnak ki a kopásos, degeneratív kórképek. Ennek következménye pedig az esetleges protézis beültetése lehet.

Tehát fontos, hogy időben elkezdjük a gerincferdülés ( scoliosis ) szakszerű kezelését! Gyógytornával, esetleg ennek kiegészítéseként korzett viseléssel. Mind gyermek, mind felnőtt korban fokozottan fontos a gerincferdülés kezelése!

Jelentkezzen most állapotfelmérésre!

Schroth konzultáció

Schroth terápia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top
Várjon! Gyógytorna megoldást keres és nem kapott választ kérdésére?
Segíthetünk?