Scheuermann betegség, Scheuermann kór

/Scheuermann betegség, Scheuermann kór
scheuermannScheuermann betegség

A Scheuermann-kór, az úgynevezett strukturális háti gerinc görbületének növekedéséhez tartozó kórkép. Serdülőkorban jelentkező megbetegedés, melyre a gerinc fokozott háti kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, fájdalom jellemző. A betegség oka ismeretlen, 12-14 éves kor környékén kezdődik és 17-18 éves korra zárul le. Oka az érintett csigolyatestek másodlagos csontmagjának károsodása, feltöredezése, ezért a csigolyatestek elülső részének magasságbeli elmaradása következik be, ékcsigolyák jönnek létre. A folyamat lehet tünetmentes, de háti fájdalommal, fáradékonysággal, mozgáskorlátozottsággal, nyomásérzékenységgel is járhat.  Általában ezek a gyerekek vékonyak, rossz izomzatúak, a hanyagtartás és a gyengébb izomzat egyéb jeleit is mutatják. A betegség kialakulásában örökletes tényezőknek is szerepe van.

Mi a Scheuermann-kór?

A Scheuermann-kór a gerincoszlop betegsége, melynek folyamán a csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Többnyire a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak beszűkülése. Ritkábban alakul ki a háti-ágyéki átmenetnél vagy a felső ágyéki szakaszon.

Milyen tünetei lehetnek a Scheuermann-kórnak?

Kezdetben fájdalom nem jellemző, inkább kozmetikai problémák miatt fordulnak orvoshoz. Serdülőkorban jellemző a lapockák közötti fájdalom, az érintett gerincszakasz ütögetésre való érzékenysége, de ezek a növekedés befejeztével megszűnnek. Általában a következő tünetek valamelyikének előfordulása jellemzi az elváltozást:
  • hátfájás
  • hanyagtartás
  • fáradékonyság
  • domború hát
  • fokozott ágyéki-gerinc homorulat
  • váll előreesése
  • medence előrebillenése
  • lapos hát
  • deformált gerinc

A diagnózis felállítása

A fizikális vizsgálat során már szembetűnők a gerinc deformitásai. Manuális klinikai teszt igazolhatja a betegség gyanúját: ez az úgynevezett csúszó teszt, amikor a gyermek lehasal a földre, mindkét karját előrenyújtja olyan messzire, hogy a gerinc egy egyenest képezzen. Rögtön láthatóvá válik a domború hát, mely nem tud kiegyenesedni. A diagnózis alátámasztásához fontos az oldalirányú röntgenfelvétel, kétirányú álló helyzetű röntgen felvétel szükséges.

A Scheurmann-kór kezelése

 A kezelést ortopéd szakorvos majd gyógytornász végzi. A domború hát kiegyenesítése addig lehetséges, amíg a növekedés be nem fejeződik. Aktívan célzott izomerősítéssel, mint például a has- és hátizmok megfelelő edzése, passzívan pedig az egyénre szabott fűzővel lehetséges. Fűzőkezelés a súlyosabb esetekben, a háti görbület fokozódása esetén szükséges, amikor a deformitás meghaladja az 50 Cobb fokot. A fűző célja a csigolyatestek tehermentesítése és a passzív korrekció, mivel bizonyos részeken megtámasztja a törzset, más helyeken teret ad a helyes testtartásnak, légzésnek. A korrekció eléréséhez és fenntartásához elengedhetetlen a gerincet stabilizáló izomzat megerősítése, a rövidült izmok nyújtása. Az egyik leghatékonyabb módszer a Schroth terápia / 3D Scoliosis Terápia. Az elváltozá gerincferdüléssel (scoliosis) együtt is jelentkezhet, melynek fennállása esetén a scoliosist is kezelni kell.

Schroth konzultáció

Schroth terápia

Schroth konzultáció részletei
By | 2018-04-11T08:06:19+00:00 augusztus 13th, 2016|Betegségek|0 Comments

Bejegyzés

VÁRJON!
Tudta, hogy most 50% kedvezménnyel jelentkezhet gerincferdülés szűrésre?