Gerincferdülés fajtái

/, Gerincferdülés/Gerincferdülés fajtái

gerincferdülés fajtáiMilyen fajtái vannak a gerincferdülésnek?

A gerincferdülés fajtái:

1. IDIOPÁTIÁS SCOLIOSIS
Pontos kiváltó oka nem ismert. Általában a gyors testi növekedés idején jelentkezik, 7-9, ill. 12-15 éves életkorban. A gerinc oldalirányú elgörbülését a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kíséri, mely a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet.

2. KONGENITÁLIS SCOLIOSIS
A csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.

3. GERINCFERDÜLÉS EGYÉB TÍPUSAI
A csigolyatest szilárdságának különböző megbetegedések kapcsán kialakult csökkenése következményeként létrejött görbületek: neurofibromatózis, Scheuermann megbetegedés. Izomerő gyengülés – bénulás – talaján kialakult deformitások.

Valamennyi típusra jellemző lehet, hogy ha nem áll meg a progresszió, azaz a görbület romlása, súlyos deformitás alakul ki. Ez odavezet, hogy csökken a tüdő légző felülete, ennek következtében a tüdő vérkeringés nehezebbé válik, a szív munkája nagymértékben megnehezül.

A gerincferdülés fajtái minőség szerint:

1. Funkcionális scoliosis

A funkcionális gerincferdülés soha nem jár csavarodással, csigolya szerkezeti eltérés nem mutatható ki. A csavarodás hiánya miatt ebben az esetben nem jelenik meg a bordapúp. Az oldalirányú görbület fekve eltűnik, a vizsgáló vagy a beteg által korrigálható.  Kialakulhat ismert ok nélkül, (primer funkcionális scoliosis), vagy másodlagosan (secunder funkcionális scoliosis) konkrét okhoz kapcsolódva.

A gerincferdülés ezen típusa jól kezelhető a kiváltó ok megszüntetésével és személyre szabott tartáskorrekciós gyógytorna gyakorlatokkal. Sajnos a gerincferdüléssel rendelkező páciensek kisebb része tartozik ebbe a csoportba.

2. Strukturális scoliosis

A strukturális scoliosis minden esetben torzióval, azaz csavarodással jár együtt. A legtöbb kezelés alatt álló gerincferdüléses beteg ebbe a csoportba tartozik.

A gerincferdülés kezelése:

10-20 fok között: Schroth torna
20-30 fok között Schroth torna és korzett
30-50 fok között intenzív Schroth torna és korzett viselés, rendszeres ortopédiai ellenőrzés
50 fok felett esetleges műtéti megoldások

Még több info a gerincferdülésről
Jelentkezem vizsgálatra
2018-10-06T10:14:37+00:00Szerző |Betegségek, Gerincferdülés|0 Comments
Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

Bejegyzés

VÁRJON!
Tudta, hogy most 50% kedvezménnyel jelentkezhet gerincferdülés szűrésre?