Skip to content

Schroth módszer felhasználási területe

A gerincferdülés / scoliosis kezelésének leghatékonyabb módja Schroth terápiával végzett kezelés.

Schroth módszer

Napjainkban egyre nagyobb számban szűrnek ki gerincferdülés miatt gyermekeket, de sajnos gyakran csak akkor, amikor a görbület mértéke már jelentős, és ez megnehezíti azt, hogy a kezeléssel valós korrekció jöjjön létre. Az időben való szűrés fontos, mert az nagymértékben változtatja meg a kezelés eredményességét. A kis korban kiszűrt kisfokú (10-20 Cobb) közötti ferdülést a napi rendszerességű tornával meg lehet állítani, sőt javítani is lehet. Az iskolai szűrés és a gyógytestnevelés ma már több iskolában is megoldott. Nagymértékű  elváltozás esetén azonban a gyógytestnevelés már nem elegendő, mindenképp szakteráiás kezelésre van szükség.

Katharina Schroth fejlesztette ki a gerincferdülés kezelésére szolgáló Schroth-módszert. Azért kezdett el ezzel foglalkozni a gerincferdülés kezelésének módjával, mert saját maga is ezzel a deformitással küszködött.
A Schroth 3 dimenziós scoliosis terápia nem csak az oldalirányú görbületeket korrigálja. hanem a csigolyák csavarodása közben kialakult bordapúpokat is. A terápia célja, hogy a megfelelő korrekcióval rögzítsük a beteget a jó tartáshelyzetben, megéreztessük vele a valódi középhelyzetet, normalizáljuk a belső testképét.

A kezelések során a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a háromdimenziós légzéssel a törzs csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. A Schroth gyógytorna segítségével a görbület felegyenesítése, a csavarodás csökkenése és a korrigált helyzet izmokkal való stabilizálása érhető el.
A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90%-ában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, olykor megszűnését mutatják.

A Schroth terápia milyen elváltozások esetében segít:

Scoliosis (gerincferdülés)
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
Bechterew kór
– Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák, lapos hát

Milyen alapelemekből áll a terápia?

– Légzésterápia
– Testtudatfejlesztés
– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Önkorrekció, önkontroll tanítása
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Gyermekek kezelése esetén szülők szerepének megbeszélése, betanítása

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Jelentkezzen most Schroth terápiára!

 


Kérjük, ossza meg!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top