skip to Main Content

Bechterew kór

BechterewA Bechterew kór kialakulása

A Bechterew kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A betegség jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, elcsontosodása. A betegséget tünetszegény periódusok és heveny fellángolások jellemzik. A betegség előre haladásával a gerinc elmerevedik, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően ún. bambusznádgerinc, más néven “botmerev gerinc” alakul ki. A betegség kialakulásának pontos oka ismeretlen, de kutatások alátámasztják az örökletes hajlamot, a betegség családi halmozódása jellemző.

A Bechterew kór jellemzői

A Bechterew-kór a férfiak betegsége, ötször gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Jellemzően  elsősorban 20-45 éves kor körüli korosztály érintett. A Bechterew-kór 19-20 éves korig csupán lappang a szervezetben, s később is csak igen lassan bontakozik ki.  Az okokat tekintve a genetikai öröklődés esélye igen jelentős, azonban a betegség kialakulásában a jelentős genetikai hatáson túl több egyéb tényező is szerepet játszik pl. a szervezetet ért traumák, vizeleti-és emésztőcsatornabeli fertőzések után hideg hatása.

Mik a legfőbb tünetek?

A Bechterew-kór apró tünetekkel, megfoghatatlanul kezdődik, éveken keresztül jelentkeznek olyan bizonytalanul értelmezhető tünetek, melyek miatt a betegséget, eleinte sok egyéb kórképpel könnyen össze lehet téveszteni. Emiatt általában csupán évekkel az első tünetek megjelenése után kerül sor a pontos diagnózis felállítására. A korai diagnózist sajnos nehezítik a betegség kezdetekor jelentkő nem típusos tünetek, illetve az a tény, hogy többségében enyhe lefolyású, így az hosszabb ideig diagnosztizálatlan maradhat. A kezdeti tünete általában a deréktáji vagy háti fájdalom, amely fokozatosan alakul ki.

A betegség első tünetei tehát a háti és derékkörnyéki fájdalmak, melyek főleg éjszaka jelentkeznek. A fájdalom erőssége változó. Jellemző, hogy a hát merevsége reggelente mozgás hatására enyhül. A betegség előrehaladtával görnyedt testtartás, fáradtság, gerincmerevség, étvágytalanság és ezzel együtt járó fogyás is kialakulhat. A gerincen megjelenő merevség idővel átterjed a mellkasra is. Az itt tapasztalható szorító fájdalom miatt a beteg képtelen komfortos, mély lélegzetet venni, légzési paraméterei romlanak. A Bechterew kór szövődményei lehetnek:

 • állás- és járásnehézségek,
 • szív- és tüdőbetegségek

A Bechterew-kór az egész szervezetet érinti, nem csupán a csontrendszert és az ízületeket.  A betegek mintegy negyedében fellép valamilyen egyéb, nem a mozgásszerveket érintő tünet, például szivárványhártya-gyulladás, az immunológiai eredetű vesegyulladás, a szívizomzat megbetegedése, a felső tüdőlebenyek fibrózisa, aortabillentyű-elégtelenség, ingervezetési zavar, szívburokgyulladás.

Az egyetlen hatásos kezelési mód a gyógytorna, aminek időben való elkezdése kulcsfontosságú lenne. A késői diagnózis viszont akadályozza a kezelés időben történő elkezdését.

A  Bechterew kór terápiája

A betegség lassan a gerincoszlop teljes elmerevedéséhez vezet, és a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Azonban időben elkezdett gyógytornával, az otthon végzendő tartási- és légzési gyakorlatok elsajátításával, és rendszeres, következetes gyakorlásával nagymértékben lassítható a folyamat, a munkaképesség tovább fenntartható.

A gyulladást esetenként nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkkel kezelik, de a betegek nem szorulnak állandó gyógyszerszedésre.

A Bechterew kór kezelése tehát szinte kizárólag gyógytornát igénylő feladat. A passzív terápiák (pl. a masszázs, manuálterápia, passzív mozgatás, szöveti mobilizálás) mellett az aktív gyógytorna kiemelten fontos. A speciális gyógytorna módszerrel, a Schroth terápiával hatékony kezelést tudunk biztosítani. Cél a beteg általános terhelhetőségének növelése, közérzetének javítása, a deformitások lehetőség szerinti megelőzése, kialakulásuk lassítása, összességében az életminőség javítása.

Schroth konzultáció

Schroth terápia

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!


Kérjük, ossza meg!
 •  
 •  
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares
 •  
  4
  Shares
 •  
 •  
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top
VÁRJON!
ingyenes testtartásvizsgálat