Skip to content

Bechterew kór

BechterewA Bechterew kór kialakulása

A Bechterew kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A betegség jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, elcsontosodása. A betegséget tünetszegény periódusok és heveny fellángolások jellemzik. A betegség előre haladásával a gerinc elmerevedik, emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően ún. bambusznádgerinc, más néven “botmerev gerinc” alakul ki. A betegség kialakulásának pontos oka ismeretlen, de kutatások alátámasztják az örökletes hajlamot, a betegség családi halmozódása jellemző.

A Bechterew kór jellemzői

A Bechterew-kór a férfiak betegsége, ötször gyakrabban fordul elő, mint nőknél. Jellemzően  elsősorban 20-45 éves kor körüli korosztály érintett. A Bechterew-kór 19-20 éves korig csupán lappang a szervezetben, s később is csak igen lassan bontakozik ki.  Az okokat tekintve a genetikai öröklődés esélye igen jelentős, azonban a betegség kialakulásában a jelentős genetikai hatáson túl több egyéb tényező is szerepet játszik pl. a szervezetet ért traumák, vizeleti-és emésztőcsatornabeli fertőzések után hideg hatása.

Mik a legfőbb tünetek?

A Bechterew-kór apró tünetekkel, megfoghatatlanul kezdődik, éveken keresztül jelentkeznek olyan bizonytalanul értelmezhető tünetek, melyek miatt a betegséget, eleinte sok egyéb kórképpel könnyen össze lehet téveszteni. Emiatt általában csupán évekkel az első tünetek megjelenése után kerül sor a pontos diagnózis felállítására. A korai diagnózist sajnos nehezítik a betegség kezdetekor jelentkő nem típusos tünetek, illetve az a tény, hogy többségében enyhe lefolyású, így az hosszabb ideig diagnosztizálatlan maradhat. A kezdeti tünete általában a deréktáji vagy háti fájdalom, amely fokozatosan alakul ki.

A betegség első tünetei tehát a háti és derékkörnyéki fájdalmak, melyek főleg éjszaka jelentkeznek. A fájdalom erőssége változó. Jellemző, hogy a hát merevsége reggelente mozgás hatására enyhül. A betegség előrehaladtával görnyedt testtartás, fáradtság, gerincmerevség, étvágytalanság és ezzel együtt járó fogyás is kialakulhat. A gerincen megjelenő merevség idővel átterjed a mellkasra is. Az itt tapasztalható szorító fájdalom miatt a beteg képtelen komfortos, mély lélegzetet venni, légzési paraméterei romlanak. A Bechterew kór szövődményei lehetnek:

  • állás- és járásnehézségek,
  • szív- és tüdőbetegségek

A Bechterew-kór az egész szervezetet érinti, nem csupán a csontrendszert és az ízületeket.  A betegek mintegy negyedében fellép valamilyen egyéb, nem a mozgásszerveket érintő tünet, például szivárványhártya-gyulladás, az immunológiai eredetű vesegyulladás, a szívizomzat megbetegedése, a felső tüdőlebenyek fibrózisa, aortabillentyű-elégtelenség, ingervezetési zavar, szívburokgyulladás.

Az egyetlen hatásos kezelési mód a gyógytorna, aminek időben való elkezdése kulcsfontosságú lenne. A késői diagnózis viszont akadályozza a kezelés időben történő elkezdését.

A  Bechterew kór terápiája

A betegség lassan a gerincoszlop teljes elmerevedéséhez vezet, és a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható. Azonban időben elkezdett gyógytornával, az otthon végzendő tartási- és légzési gyakorlatok elsajátításával, és rendszeres, következetes gyakorlásával nagymértékben lassítható a folyamat, a munkaképesség tovább fenntartható.

A gyulladást esetenként nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentőkkel kezelik, de a betegek nem szorulnak állandó gyógyszerszedésre.

A Bechterew kór kezelése tehát szinte kizárólag gyógytornát igénylő feladat. A passzív terápiák (pl. a masszázs, manuálterápia, passzív mozgatás, szöveti mobilizálás) mellett az aktív gyógytorna kiemelten fontos. A speciális gyógytorna módszerrel, a Schroth terápiával hatékony kezelést tudunk biztosítani. Cél a beteg általános terhelhetőségének növelése, közérzetének javítása, a deformitások lehetőség szerinti megelőzése, kialakulásuk lassítása, összességében az életminőség javítása.

Schroth konzultáció

Schroth terápia

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!


Kérjük, ossza meg!

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, illetve szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top